Sprawa może dotyczyć jednak mieszkańców nawet pięciu powiatów: kościerskiego, starogardzkiego, tczewskiego, gdańskiego i wejherowskiego.
- Podjęliśmy działania epidemiologiczne - mówi Katarzyna Duska, rzecznik prasowy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kościerzynie. - Objęliśmy nadzorem osoby, które spożywały kiełbasę z mięsa dzika i wieprzowiny. Była ona wyrabiana na własne potrzeby. Dotarliśmy do 46 osób, które mogły spożywać tę wędlinę. U niektórych z nich wystąpiły też objawy takie jak bóle mięśni i gorączka. Zostały one objęte nadzorem lekarza podstawowej opieki zdrowotnej. Sześć osób objętych nie spożywało podejrzanej kiełbasy.
Zarażone osoby są w wieku od 36 do 40 lat. Jak na razie nie ma jeszcze badań, które mogłyby jednoznacznie potwierdzić zarażenie pasożytami.
Więcej na ten temat na stronie gryfkoscierski.pl oraz w weekendowym, papierowym wydaniu "Dziennika Bałtyckiego" (31.01-1.02).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?