Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pieczona kaczka i ruchanki na deser [PRZEPISY]

Edyta Okoniewska
Składniki:1 cała kaczka, suszone jabłka (mogą być świeże) reneta, śliwki w occie, 2 łyżki żurawiny, majeranek, sól, łyżka mąki.Przygotowanie:W oczyszczoną, posoloną kaczkę wkładamy suszone jabłka i śliwki w occie, spinamy, by owoce nie wypadły podczas przewracania. Posypujemy majerankiem. Wkładamy do gorącej brytfanny. Pieczemy ok. 1,5 godz. podlewając odrobiną wody. Wyjmujemy kaczkę upieczoną na półmis w całości.Do wywaru z kaczki – sosu dodajemy żurawiny i zagęszczamy mąką.Tak przyrządzonym sosem polewamy pokrojone kawałki mięsa.
Składniki:1 cała kaczka, suszone jabłka (mogą być świeże) reneta, śliwki w occie, 2 łyżki żurawiny, majeranek, sól, łyżka mąki.Przygotowanie:W oczyszczoną, posoloną kaczkę wkładamy suszone jabłka i śliwki w occie, spinamy, by owoce nie wypadły podczas przewracania. Posypujemy majerankiem. Wkładamy do gorącej brytfanny. Pieczemy ok. 1,5 godz. podlewając odrobiną wody. Wyjmujemy kaczkę upieczoną na półmis w całości.Do wywaru z kaczki – sosu dodajemy żurawiny i zagęszczamy mąką.Tak przyrządzonym sosem polewamy pokrojone kawałki mięsa. Fot. Edyta Okoniewska
Nie brakuje pomysłów na zimowe eksperymenty w kuchni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki