POMOC DLA OFIAR NAWAŁNICY
    PCK: 11 1160 2202 0000 0003 0286 5549 | CARITAS: 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384 Z DOPISKIEM "WICHURA" LUB SMS "WICHURA" NA NR 72052

    Czarny piątek na Pomorzu. Skutki nawałnicy nadal odczuwalne

    Rozwiń

    Czarny piątek na Pomorzu. Skutki nawałnicy nadal odczuwalne

    Nikt nie był w stanie wyobrazić sobie, jakiego spustoszenia przez zaledwie kilkadziesiąt minut będzie w stanie dokonać wiatr. Pięć ofiar śmiertelnych, setki budynków i tysiące hektarów lasu dosłownie zmiecionych z powierzchni ziemi.

    Pieczona kaczka i ruchanki na deser [PRZEPISY]

    Pieczona kaczka i ruchanki na deser [PRZEPISY]

    Edyta Okoniewska

    Dziennik Bałtycki

    Dziennik Bałtycki

    Składniki:1 cała kaczka, suszone jabłka (mogą być świeże) reneta, śliwki w occie, 2 łyżki żurawiny, majeranek, sól, łyżka mąki.Przygotowanie:W oczyszczoną,
    1/4
    przejdź do galerii

    Składniki:
    1 cała kaczka, suszone jabłka (mogą być świeże) reneta, śliwki w occie, 2 łyżki żurawiny, majeranek, sól, łyżka mąki.

    Przygotowanie:
    W oczyszczoną, posoloną kaczkę wkładamy suszone jabłka i śliwki w occie, spinamy, by owoce nie wypadły podczas przewracania. Posypujemy majerankiem. Wkładamy do gorącej brytfanny. Pieczemy ok. 1,5 godz. podlewając odrobiną wody. Wyjmujemy kaczkę upieczoną na półmis w całości.

    Do wywaru z kaczki – sosu dodajemy żurawiny i zagęszczamy mąką.Tak przyrządzonym sosem polewamy pokrojone kawałki mięsa. ©Fot. Edyta Okoniewska

    Nie brakuje pomysłów na zimowe eksperymenty w kuchni.

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama