Zylc podbije Europę

    Zylc podbije Europę

    Krzysztof Miśdzioł Roman Kościelniak

    Dziennik Bałtycki

    Dziennik Bałtycki

    Kaszubski "zylc" czyli galaretka mięsna we Włoszech? Czemu nie! Z takimi i podobnymi potrawami młodzież z powiatu puckiego wybiera się do Italii, by dowiedzieć się, jak wpisać je na listę produktów regionalnych.
    - Włosi mają olbrzymie doświadczenia w promowaniu swych tradycyjnych potraw - mówi Iwona Domachowska, zastępca dyrektora Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie. - Warto podpatrzyć, w jaki sposób przeprowadza się procedury zgłaszania produktów typowych dla danego regionu do katalogu, dzięki któremu te smakowitości stają się rozpoznawalne w całej Europie. Wszyscy już znają tradycyjne oscypki. Dlaczego Europa nie ma zajadać się daniami z Kaszub? Mamy się czym pochwalić. Może wówczas więcej turystów zechce odwiedzić nasz region.
    W ramach europejskiego programu Leonardo da Vinci realizowany jest projekt "Produkt regionalny - drogą do promocji regionu". Z powiatu puckiego uczestniczą w nim szkoły z Kłanina i Rzucewa. Z każdej z tych placówek do Włoch wyjedzie 15 uczniów.
    - W ramach zdobywania umiejętności będą m.in. pracować w restauracjach i hotelach w rejonie Rimini - informuje Iwona Domachowska.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    NASZE AKCJE

    Wideo