Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zylc podbije Europę

Krzysztof Miśdzioł Roman Kościelniak
Kaszubski "zylc" czyli galaretka mięsna we Włoszech? Czemu nie! Z takimi i podobnymi potrawami młodzież z powiatu puckiego wybiera się do Italii, by dowiedzieć się, jak wpisać je na listę produktów regionalnych.

- Włosi mają olbrzymie doświadczenia w promowaniu swych tradycyjnych potraw - mówi Iwona Domachowska, zastępca dyrektora Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie. - Warto podpatrzyć, w jaki sposób przeprowadza się procedury zgłaszania produktów typowych dla danego regionu do katalogu, dzięki któremu te smakowitości stają się rozpoznawalne w całej Europie. Wszyscy już znają tradycyjne oscypki. Dlaczego Europa nie ma zajadać się daniami z Kaszub? Mamy się czym pochwalić. Może wówczas więcej turystów zechce odwiedzić nasz region.
W ramach europejskiego programu Leonardo da Vinci realizowany jest projekt "Produkt regionalny - drogą do promocji regionu". Z powiatu puckiego uczestniczą w nim szkoły z Kłanina i Rzucewa. Z każdej z tych placówek do Włoch wyjedzie 15 uczniów.
- W ramach zdobywania umiejętności będą m.in. pracować w restauracjach i hotelach w rejonie Rimini - informuje Iwona Domachowska.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki