Kaszubskie potrawy wigilijne [ZOBACZ PRZEPISY]

    Kaszubskie potrawy wigilijne [ZOBACZ PRZEPISY]

    Joanna Surażyńska-Bączkowska

    Dziennik Bałtycki

    Aktualizacja:

    Dziennik Bałtycki

    Zupa z brzadu to tradycyjna na Kaszubach potrawa postna.Jej głównym składnikiem są suszone owoce: gruszki, jabłka, śliwki i wiśnie. Owocowy susz jest
    1/5
    przejdź do galerii

    Zupa z brzadu to tradycyjna na Kaszubach potrawa postna.
    Jej głównym składnikiem są suszone owoce: gruszki, jabłka, śliwki i wiśnie. Owocowy susz jest najlepszy, gdy całe owoce, niepestkowa-ne, z gniazdami nasiennymi, podsusza się w piecu.
    Do tego ważną częścią zupy są także kluski.
    Pyszną, tradycyjną zupę z brzadu przygotowała w Przedszkolu Tęczowa Trójeczka w Kościerzynie Stefania Słomińska. Uczestnicy Wigilii byli zachwyceni niezwykłym smakiem.
    - Zupę z brzadu przygotowuje się z suszonych jabłek, gruszek, śliwek, wiśni - mówi Stefania Słomińska. - Do tego przyrządza się kluski z surowych ziemniaków. Ziemniaki uciera się na tarce, odcedza, dodaje jajka, mąkę, cukier, sól do smaku.
    ©Fot. Joanna Surażyńska

    Dawniej kaszubska kolacja wigilijna była bardzo skromna. Zobacz, jakie potrawy królowały na stole.

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama