20 grudnia w Watykanie i w Rzymie organizowana jest wielka degustacja polskich ryb.
Specjalnie na to wydarzenie złowiono 200 kg karpi, dorszy i śledzi. Karpie przygotowano w Bieszczadach, dorsze w Kołobrzegu, a śledzie w Gdyni. Odpowiada za to Pomorska Organizacja Producentów "Arka" z Gdyni. Śledzi przygotowano 35 kg. W sobotę zaplanowano uroczystą kolację dla polskiej wspólnoty parafialnej w Rzymie, na którą zaproszono około 200 osób. Ryb spróbować ma też sam papież.
- Jeden z członków Arki przygotował na tę okazję śledzie marynowane w dwóch opcjach: z suszonymi pomidorami i z żurawiną - zdradza Gerard Wiśniewski, prokurent Arki.
Przedstawiciele organizacji są już umówieni na spotkanie i degustację z emerytowanym papieżem Benedyktem XVI w jego rezydencji. Trwają jeszcze ustalenia dotyczące spotkania z papieżem Franciszkiem. 21 grudnia odbędzie się z kolei degustacja na świeżym powietrzu, w Watykanie. Każdy przechodzień poczęstowany zostanie kawałkiem dobrej polskiej rybki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?