Konkurs Literacka Kuchnia. Jak smakuje literatura? [ZDIĘCIA]

    Konkurs Literacka Kuchnia. Jak smakuje literatura? [ZDIĘCIA]

    Monika Jankowska

    Dziennik Bałtycki

    Dziennik Bałtycki

    Konkurs Literacka Kuchnia udowodnił, że miłość do jedzenia i dobrych książek to uczucia, które się nie wykluczają.
    1/11

    Przejdź do
    galerii zdjęć

    ©P. Świderski

    Czy kucharz może inspirować się literaturą? Okazuje się, że jak najbardziej! Wszyscy w pamięci mamy chociażby apetyczne opisy uczt z "Pana Tadeusza". I właśnie po nie sięgali zawodnicy I Ogólnopolskiego Konkursu Literacka Kuchnia zorganizowanego przez Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.
    Ale pojawiały się też inspiracje literaturą współczesną. Do wyobraźni młodych adeptów sztuki kulinarnej - jak się okazuje - szczególnie przemawiają "Przepiórki w płatkach róży".

    Przepis na miarę podium

    Zdobywcami głównej nagrody okazali się Beata Kustosz i Tomasz Grota z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni.
    Co dało im główną nagrodę? Daniem, które zdecydowanie zachwyciło jury, okazał się sum w purée z groszku i z mięty z pianką z wędzonki, foie gras bons z gryką i sosem wiśniowym z zielonym pieprzem.
    Podpowiedź na swoją potrawę Beata i Tomek znaleźli u barokowego poety Hieronima Morsztyna w jego tekście o wdzięcznym tytule "Światowa Rozkosz". Do przygotowania swojej popisowej potrawy użyli: suma, wody, włoszczyzny, białego i czerwonego wina, wędzonej soli morskiej, masła klarowanego i w kostce, zielonego groszku, mięty, śmietany, wędzonki, bouquet grani (używana przez francuskich kucharzy nazwa bukietu przypraw: pietruszki, liścia laurowego i tymianku), foie gras (pasztet ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich), soku pomarańczowego, agaru, kaszy gryczanej, wiśni i przypraw. Była to lista składników godna pełnej przepychu i oryginalnych rozwiązań kulinarnych.

    Na deser gdyńska drużyna przygotowała czekoladową niespodziankę - rurki z kremem. Inspiracją była "Pchła Szachrajka" Jana Brzechwy. Ich rurki charakteryzowały się wyśmienitym smakiem, a ozdoby z jadalnego złota przykuwały wzrok.
    - Smak deseru podkreślała malinowa galaretka - uważa Beata, a Tomasz dodaje, że do konkursu przygotowywali się sumiennie: - Wygraliśmy szkolne eliminacje, a potem robiliśmy próby naszego dania, tak, by podczas konkursu wypaść jak najlepiej.
    1 »

    Czytaj także

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama