Ale pojawiały się też inspiracje literaturą współczesną. Do wyobraźni młodych adeptów sztuki kulinarnej - jak się okazuje - szczególnie przemawiają "Przepiórki w płatkach róży".
Przepis na miarę podium
Zdobywcami głównej nagrody okazali się Beata Kustosz i Tomasz Grota z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni.
Co dało im główną nagrodę? Daniem, które zdecydowanie zachwyciło jury, okazał się sum w purée z groszku i z mięty z pianką z wędzonki, foie gras bons z gryką i sosem wiśniowym z zielonym pieprzem. Podpowiedź na swoją potrawę Beata i Tomek znaleźli u barokowego poety Hieronima Morsztyna w jego tekście o wdzięcznym tytule "Światowa Rozkosz". Do przygotowania swojej popisowej potrawy użyli: suma, wody, włoszczyzny, białego i czerwonego wina, wędzonej soli morskiej, masła klarowanego i w kostce, zielonego groszku, mięty, śmietany, wędzonki, bouquet grani (używana przez francuskich kucharzy nazwa bukietu przypraw: pietruszki, liścia laurowego i tymianku), foie gras (pasztet ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich), soku pomarańczowego, agaru, kaszy gryczanej, wiśni i przypraw. Była to lista składników godna pełnej przepychu i oryginalnych rozwiązań kulinarnych.
Na deser gdyńska drużyna przygotowała czekoladową niespodziankę - rurki z kremem. Inspiracją była "Pchła Szachrajka" Jana Brzechwy. Ich rurki charakteryzowały się wyśmienitym smakiem, a ozdoby z jadalnego złota przykuwały wzrok.
- Smak deseru podkreślała malinowa galaretka - uważa Beata, a Tomasz dodaje, że do konkursu przygotowywali się sumiennie: - Wygraliśmy szkolne eliminacje, a potem robiliśmy próby naszego dania, tak, by podczas konkursu wypaść jak najlepiej.
Pod okiem mistrzów
Uczestników konkursu oceniali wymagający jurorzy - szefowie kuchni znanych restauracji i najlepsi cukiernicy.
Adepci sztuki kulinarnej musieli nie tylko zaprezentować swoje dania, ale też opowiadać o dziełach literackich, które przeczytali, zanim zabrali się do gotowania
- Zebrali się tu szefowie kuchni po to, by mieć wpływ na to, jak szkolą się uczniowie. Tutaj poznają smaki, techniki, uczą się komunikacji, bo kucharz musi przecież rozmawiać z klientem. Dowiadują się też, co oznacza praca pod presją - mówi Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, który pełnił rolę przewodniczącego jury.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?