Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Degustacje Sierpniowe Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła 2014 w Parparach

Piotr Piesik
Na Degustacje Sierpniowe przyjeżdżają do Parpar goście z całego regionu pomorskiego, szukający tradycyjnych wyrobów, potraw i produktów
Na Degustacje Sierpniowe przyjeżdżają do Parpar goście z całego regionu pomorskiego, szukający tradycyjnych wyrobów, potraw i produktów Piotr Piesik
Degustacje Sierpniowe Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła odbędą się w najbliższy piątek w Parparach w gminie Sztum. To kulinarne spotkanie, poświęcone promowaniu tradycyjnej polskiej kuchni oraz zdrowej polskiej żywności, zwłaszcza produktów regionalnych.

- Zapraszamy wszystkich w piątek od godziny 11. do ośrodka na Gapiorach w Parparach. Łatwo będzie tam trafić po drogowskazach - mówi Witold Cyranowicz, kanclerz Konfraterni. - Jeżeli ktoś przyjedzie wcześniej, na pewno nie pozostanie głodny. Serwować będziemy jajecznicę z wiejskich jaj, przyrządzaną na tradycyjnym boczku i wędzonce. Zresztą takich tradycyjnych potraw będzie o wiele więcej.

W zakątku o nazwie Fyrtel Kulinarny podawany będzie m.in. chłodnik, kartofle z okrasą i zsiadłym mlekiem, kapuśniak menonicki, policzki wołowe z sosem kurkowym i ulubiona potrawa kanclerza Cyranowicza - kassler z ostrym sosem serowym. Prawdziwym hitem Degustacji ma być szynka ze Stanisławowa, której receptura wywodzi się z dawnego polskiego miasta wojewódzkiego na Kresach. Potrawa z tradycyjną szynką wieprzową nie ma nic wspólnego, może po za tym, że jest bardzo smaczna. Dodać do tego można pstrągi wędzone na miejscu, kiełbasę z wody i kresowe placki kartoflane, podawane ze specjalnym farszem. Część potraw będzie przygotowywana na tradycyjnej kuchni węglowej, czyli westfalce.

Obok Degustacji Sierpniowych w Parparach trwać będzie jarmark wyrobów regionalnych i naturalnych, od wypiekanego domowym sposobem chleba, poprzez masło, sery kozie, tradycyjne wędliny i kiełbasy, do wyrobów z aronii oraz miodów i wszelkich produktów pszczelich.

Tego dnia odbędzie się również VIII Pomorski Konkurs Nalewek Owocowych, Kremów i Likierów im. Elżbiety Szurdak, postaci niezwykle zasłużonej dla środowiska miodosytników i domowych winiarzy na Pomorzu. Ocena zgłoszonych trunków rozpocznie się w samo południe. Nalewki, kremy oraz likiery zgłosić można do oceny bezpośrednio przed konkursem.

Więcej na ten temat na stronie sztum.naszemiasto.pl

[email protected]

Treści, za które warto zapłacić! REPORTAŻE, WYWIADY, CIEKAWOSTKI

Zobacz nasze Magazyny: REJSY, HISTORIA, NA WEEKEND

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki