- Przyjmujemy wszelką żywność zapakowaną fabrycznie z dobrą datą ważności. Nawet jeżeli do końca terminu ważności pozostał tydzień, wciąż możemy ją przyjąć. Ze względu na kontrole sanepidu, nie przyjmujemy żywności świeżej, np. pozostałości z potraw wigilijnych. Potrawy te najlepiej zamrozić, aby się nie zmarnowały i skorzystać z nich w okresie późniejszym – mówi Anna Kobiela-Kanaan, dyrektor Banku Żywności w Trójmieście. - Zachęcamy do przekazywania żywności dla osób potrzebujących. Jest to pomoc, która potrzebna jest nie tylko w święta, ale przez cały rok. Warto co jakiś czas zrobić w domu porządek, sprawdzić, czego mamy za dużo, którym produktom kończy się powoli termin ważności i przekazać je innym.
Dyrektor trójmiejskiego Banku Żywności dodaje także, że oprócz niesienia pomocy potrzebującym, samo niemarnowanie jedzenia jest równie ważne.
- Statystyki pokazują, że marnujemy ok. 1/3 żywności, którą kupujemy. To jest tak, jakbyśmy weszli do sklepu, kupili trzy torby żywności, a po wyjściu ze sklepu jedną od razu wyrzucili do śmietnika. Lepiej tego nie robić. Warto pomyśleć, że dzięki temu będziemy mieli o 30 proc. lepsze środowisko – dodaje Anna Kobiela-Kanaan.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?